Mėsos vartojimo ir pagrindinių ekonominių, socialinių
ir demografinių veiksnių priklausomybės vertinimas Lietuvoje. Siekiant įvertinti mėsos vartojimo ir jam įtakos turinčių kai kurių
veiksnių priklausomybę, tyrime analizuojami šie ekonominiai, socialiniai ir
demografiniai veiksniai: 1) disponuojamos pajamos vienam gyventojui per metus,
Lt); 2) mėsos kainų indeksas; 3) medianinis amžius (tai į dvi skaičiumi
vienodas jaunesnių ir vyresnių gyventojų grupes visuomenę skirianti amžiaus
riba; kuo šis rodiklis didesnis, tuo visuomenė senesnė); 4) gyventojų skaičiaus
pokytis, proc.; 5) urbanizacijos lygis, proc.; 6) su gyventojų sveikata susijęs
rodiklis -kūno masės indeksas (šiame tyrime naudojamas rodiklis - gyventojų,
kurių kūno masės indeksas viršija 30 (šie žmonės laikomi nutukusiais),
skaičius, palyginti su visų šalies gyventojų skaičiumi, proc.).
Per 1994-2010 m. laikotarpį Lietuvoje disponuojamos pajamos ir mėsos
kainų indeksas padidėjo. Medianinis amžius kiekvienais metais didėjo, o gyventojų
skaičius - mažėjo. Urbanizacijos lygis keitėsi labai nežymiai: 1994-2006 m.
mažėjo, o nuo 2007 m. pradėjo augti. Per minimą laikotarpį nutukusių vyrų ir
moterų dalis padidėjo.
Ryšių stiprumas
vertinamas, atliekant koreliacinę analizę. Koreliacijos koeficientų
reikšmingumas tikrinamas, apskaičiuojant Stjudento kriterijaus (t) reikšmes.
Apskaičiuota t reikšmė
turi būti didesnė už t lentelinę reikšmę, t. y. Itapskaičiuotasl
> tribinis, kai tribinis = 2,131). Atliktos
koreliacinės analizės ir reikšmingumo įvertinimo rezultatai pateikti 1
lentelėje.
Lentelė. Ryšių tarp mėsos vartojimo ir pagrindinių ekonominių,
socialinių
________________ ir demografinių veiksnių stiprumo įvertinimas__________________
________________ ir demografinių veiksnių stiprumo įvertinimas__________________
Mėsos vartojimui įtakos
turintys veiksniai
|
Koreliacijos koeficientai
|
Stjudento kriterijaus reikšmė
(tapskaičiuotas)
|
Disponuojamos pajamos
|
0,883
|
7,282
|
Mėsos kainų indeksas
|
0,497
|
2,218
|
Medianinis amžius
|
0,810
|
5,357
|
Gyventojų skaičiaus pokytis
|
-0,038
|
-0,147
|
Urbanizacijos lygis
|
-0,603
|
-2,924
|
Nutukimo lygis
|
0,720
|
4,024
|
Mėsos vartojimas tiesiogine priklausomybe yra susijęs su
disponuojamomis pajamomis, mėsos kainų indeksu, medianiniu amžiumi ir nutukimo
lygiu, atvirkštine priklausomybe - su urbanizacijos lygiu. Stipri koreliacija
nustatyta tarp mėsos vartojimo ir disponuojamų pajamų (r = 0,883), o taip pat
tarp mėsos vartojimo ir medianinio amžiaus (r = 0,810). Augant gyventojų
pajamoms ir senstant visuomenei, mėsos vartojimas didėjo. Palyginti stiprios
koreliacijos tarp mėsos vartojimo ir nutukimo lygio (r = 0,720) nustatymas
nereiškia, kad mėsos vartojimas sukelia nutukimą, tačiau riebių mėsos produktų
vartojimas yra susijęs su kūno masės indekso didėjimu. Vidutinio stiprumo
koreliacija nustatyta tarp mėsos vartojimo ir urbanizacijos lygio (r = -0,603),
o taip pat tarp mėsos vartojimo ir mėsos kainų indekso (r = 0,497).
Atvirkštinės priklausomybės tarp mėsos vartojimo ir urbanizacijos lygio
nustatymas rodo, kad gausesnis mėsos vartojimas nebuvo susijęs su
urbanizacijos lygio augimu. Suaugusių Lietuvos gyventojų faktiškos mitybos bei
mitybos ir gyvensenos įpročių tyrimo (Suaugusių ... , 2007) duomenimis, kaimo
gyventojai, palyginti su miesto gyventojais, vartojo mėsos daugiau. Visi šie
veiksniai - disponuojamos pajamos, medianinis amžius, nutukimo lygis,
urbanizacijos lygis ir mėsos kainų indeksas - yra reikšmingi, nes ltapskaičiuotasl
> tribinis. Tarp mėsos vartojimo ir gyventojų skaičiaus pokyčio
koreliacijos praktiškai nėra
(r = -0,038), ir šis
veiksnys nėra reikšmingas, nes ltapskaičiuotasl < tribinis.
Gyventojų skaičiaus mažėjimas neturėjo įtakos mėsos vartojimui.
Tyrime mėsos vartojimo ir ekonominių, socialinių ir demografinių
veiksnių priklausomybė Lietuvoje vertinama, analizuojant antrinius duomenis.
Šių duomenų nepakanka, siekiant įvertinti kitus mėsos ir ypač atskirų jos rūšių
vartojimui įtakos turinčius veiksnius. Todėl, atliekant tyrimus ateityje,
tikslinga analizuoti pirminius duomenis. Svarbu yra nustatyti, kokią įtaką
mėsos ir atskirų jos rūšių vartojimui turi šalies gyventojų išsimokslinimas,
socialinis sluoksnis, amžiaus grupės. Šių tyrimų rezultatai parodytų, kurios
gyventojų grupės vartoja daugiausiai tam tikros rūšies mėsos ir kurios -
mažiausiai. Svarbu yra nustatyti ir vartotojų mėsos pirkimo elgsenai įtakos
turinčius veiksnius. Nustačius šiuos veiksnius ir darant poveikį jiems,
gyventojai gali pakeisti mėsos vartojimą.
Išvados
1.
Viena iš maisto
vartojimo krypčių, pastebimų per pastaruosius dešimtmečius daugelyje šalių,
tarp jų ir Lietuvoje, yra poslinkis link didesnio mėsos vartojimo. Maisto darnaus
vartojimo požiūriu per didelis mėsos, ypač raudonosios, vartojimas yra
vertinamas nepalankiai. Todėl mėsos ir atskirų jos rūšių vartojimo kitimas yra
vienas iš pažangos, siekiant maisto darnaus vartojimo, rodiklių.
2.
Tyrimų, kuriuose
nagrinėjami mėsos vartojimo pokyčiai ir nustatomi jiems įtakos turintys
veiksniai įvairiose šalyse, analizė parodė, kad daugeliu atveju vartotojai
jautienos vartojimą pakeitė į paukštienos vartojimą. Šiam pasikeitimui įtakos
turėjo kainų skirtumai (paukštienos kainos žemesnės), paklausa patogumui
(paukštiena greičiau paruošiama) ir vartotojų susirūpinimas sveikata
(paukštiena palankesnė sveikatai).
3.
Nagrinėjant mėsos
vartojimo pokyčius Lietuvoje 1994-2011 m., nustatyta, kad labiausiai mėsos
vartojimas padidėjo per 2001-2008 m. laikotarpį, t.y. išaugo nuo 44 iki 81 kg
vienam gyventojui per metus. Paskutiniaisiais metais mėsos vartojimas išliko
santykinai stabilus ir sudarė apie 70 kg. Vertinant mėsos vartojimo pokyčius
maisto darnaus vartojimo požiūriu, teigiama kryptis yra ta, kad šalies
gyventojai mažiau valgė jautienos ir daugiau paukštienos, o neigiama kryptis -
palyginti didelis bendras mėsos, ypač kiaulienos, vartojimas.
4.
Vertinant mėsos
vartojimo ir pagrindinių ekonominių, socialinių ir demografinių veiksnių
priklausomybę Lietuvoje per 1994-2010 m. laikotarpį, nustatyta, kad
disponuojamos pajamos, medianinis amžius, nutukimo lygis, urbanizacijos lygis
ir mėsos kainų indeksas yra reikšmingi veiksniai, pasižymi stipriu arba
vidutinio stiprumo ryšiu su mėsos vartojimu. Stipriausias teigiamas ryšys
nustatytas tarp mėsos vartojimo ir disponuojamų pajamų. Atliekant tyrimus
ateityje, tikslinga nustatyti, kokią įtaką mėsos ir atskirų jos rūšių
vartojimui turi kiti socialiniai-ekonominiai ir demografiniai veiksniai
(gyventojų išsimokslinimas, socialinis sluoksnis, amžiaus grupės), o taip pat
vartotojų požiūriai ir įsitikinimai (pvz., poveikis sveikatai, aplinkai, gyvūnų
gerovė ir kt.).
Literatūra
1.
Europos Sąjungos
Statistikos tarnybos (EUROSTAT) duomenų bazė. -http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/statistics/themes
[2012 12].
2.
Grossard, M. H.,
York, R. (2003). Social Structural Influences on Meat Consumption // Human Ecology Review. Vol. 10. No. 1.
3.
Haley, M. M. (2001). Changing
Consumer Demand for Meat: The U.S. Example 19702000. - http://www.ers.usda.gov/media/293605/wrs011g_1_.pdf
[2012 12].
4.
Household Food Consumption:
Trends, Environmental Impacts and Policy Responses (2001). - Paris:
Organization for Economic Co-operation and Development.
5.
Jungtinių Tautų
Maisto ir žemės ūkio organizacijos statistinių duomenų bazė. -http://faostat.fao.org/
[2012 12].
6.
Kjœrnes, U. (2010). Sustainable
Food Consumption. Some Contemporary European Issues. - Oslo:
National Institute for Consumer Research.
7. Kubičkova, L., Šerhantova,
V. (2005). Analysis of changes in meat and meat products con-
sumption in the Czech Republic in the past ten years // Agricultural Economics (AGRICECON). No. 9.
sumption in the Czech Republic in the past ten years // Agricultural Economics (AGRICECON). No. 9.
8. Lefin, A. L. (2009). Food Consumption and
Sustainable Development: An Introduc-
tion. - Ottignies: Institut pour un Développement Durable.
tion. - Ottignies: Institut pour un Développement Durable.
9.
Lietuvos statistikos
departamento duomenų
bazė. -http://db1.stat.gov.lt/statbank/default.asp?w=1440 [2012 12].
10.
Livestock's Long Shadow:
Environmental Issues and Options. (2006). - Rome:
Food and Agriculture Organization of the United Nations.
11.
McCarthy, M., O'Reilly, S. O.,
Cotter, L., de Boer, M. (2004). Factors Influencing Consumption of Pork and
Poultry in the Irish Market // Appetite (APPET). Vol. 43. Issue
1.
12.
McMichael, A., Powles, J.
W., Butler, C.
D., Vauy, R. (2007). Food,
livestock production, energy, climate change and health. - http://www.academia.edu/790223/
Food_ livestock_ production_energy_climate_change_and_health [2012 12].
13.
Nacionalinės sveikatos tarybos metinis pranešimas 2011. Lietuvos sveikatos programa: rezultatai ir išvados. (2011). - Vilnius: Valstybės įmonė Seimo leidykla „Valstybės žinios".
14.
Pasaulio banko
duomenų bazė. - http://databank.worldbank.org/
[2012 12].
15.
Progress in Sustainable
Consumption and Production in Europe (2011). - Copenhagen:
European Topic Centre on Sustainable Consumption and Production.
16.
Suaugusių Lietuvos gyventojų faktiškos mitybos bei mitybos ir gyvensenos įpročių tyrimas. - http://www.smlpc.lt/media/file/Skyriu_info/Mityba_ir_fizinis_aktyvumas/Mityba/
Suaugusiuju_mityba.pdf [201212].
17.
Suaugusių Lietuvos
žmonių gyvensenos tyrimas, 2010. (2011). - Kaunas: Lietuvos sveikatos mokslų
universiteto Spaudos namai.
18.
Towards a Set of Indicators
on Sustainable Consumption and Production (SCP) for EEA reporting. (2010). - Copenhagen:
European Topic Centre on Sustainable Consumption and Production.
19.
Towards more sustainable
household consumption patterns. Indicators to measure progress (1999). -
Paris: Organization for Economic Co-operation and Development.
20.
Walker, P., Rhubart-Berg,
P., Mckenzie, S., Kelling, K., Lawrence, R. (2005). Public
health implications of meat production and consumption // Public
Health Nutrition. No. 8 (4).
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą