2013 m. rugsėjo 18 d., trečiadienis

Poslinkis link didesnio mėsos vartojimo



Viena iš maisto vartojimo krypčių, pastebimų per pastaruosius dešimtmečius daugelyje ša­lių, tarp jų ir Lietuvoje, - poslinkis link didesnio mėsos vartojimo. Mėsos vartojimo augimas daro neigiamą poveikį aplinkai ir yra nepalankus žmonių sveikatai. Siekiant pakeisti mėsos vartojimą, būtina analizuoti mėsos ir atskirų jos rūšių vartojimo pokyčius ir nustatyti svarbiausius jiems įtakos turinčius veiksnius. Tyrimo tikslas - išanalizavus mėsos vartojimo pokyčius ir nustačius juos sąly­gojančius veiksnius, įvertinti mėsos vartojimo ir pagrindinių ekonominių, socialinių ir demografinių veiksnių priklausomybę Lietuvoje. Straipsnyje pateikta mokslinių tyrimų, kuriuose nagrinėjami mė­sos vartojimo pokyčiai įvairiose šalyse ir nustatomi jiems įtaką darantys veiksniai, analizė. Išnagri­nėti mėsos vartojimo pokyčiai Lietuvoje 1994-2011 m. ir nustatytos juos nulėmusios pagrindinės priežastys. Įvertintas ryšių tarp mėsos vartojimo ir pagrindinių ekonominių, socialinių ir demografi­nių veiksnių stiprumas Lietuvoje 1994-2010 m. laikotarpiu. Tyrime nustatyta, kad disponuojamos pajamos, medianinis amžius, nutukimo lygis, urbanizacijos lygis ir mėsos kainų indeksas yra reikš­mingi veiksniai, pasižymi stipriu arba vidutinio stiprumo ryšiu su mėsos vartojimu Lietuvoje. Stip­riausias teigiamas ryšys nustatytas tarp mėsos vartojimo ir disponuojamų pajamų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą