Per pastaruosius dešimtmečius maisto vartojimo
modeliuose stebimi žymūs pasikeitimai. Viena iš ryškiausių krypčių -
didėjantis mėsos ir jos produktų vartojimas. Jungtinių Tautų Maisto ir žemės
ūkio organizacijos (MŽŪO) statistikos tarnybos (FAOSTAT) duomenimis, 2009 m.,
palyginti su 1994 m., pasaulyje mėsos suvartojimas vienam gyventojui išaugo
nuo 35,2 iki 41,9 kg, arba 19 proc. Per šį laikotarpį jis padidėjo daugelyje
Europos šalių, tarp jų ir Lietuvoje. Mėsos suvartojimo padidėjimas Lietuvoje
buvo didžiausias tarp visų šiuo metu ES-27 priklausančių šalių.
Neigiamas mėsos,
ypač raudonosios, vartojimo augimo poveikis aplinkai yra pripažintas (FAO,
2006). Per didelis mėsos vartojimas yra nepalankus ir žmonių sveikatai (Walker, 2005), todėl mėsos vartojimo mažinimas yra viena iš maisto darnaus
vartojimo krypčių (Kjasrnes, 2010; Lefin, 2009), o mėsos ir atskirų jos rūšių
vartojimo kitimas - vienas iš pažangos, siekiant maisto darnaus vartojimo,
rodiklių (OECD, 2001; ETC/SCP, 2010).
Daugelyje šalių
gyventojų suvartojamas mėsos ir jos produktų kiekis yra žymiai didesnis už
rekomenduojamą mitybos specialistų. Mokslininkai rekomenduoja, kad mėsos
suvartojimas vienam gyventojui per dieną šalyse, kur gaunamos didelės pajamos
(šiuo metu sudarantis 225 g), turėtų sumažėti, o šalyse, kur vyrauja mažos pajamos
(50 g), - padidėti iki 90 g (tai sudarytų apie 33 kg per metus) (McMichael,
2007). Vartotojai turėtų būti skatinami vietoj jautienos ar kiaulienos rinktis
paukštieną.
Siekiant pakeisti mėsos vartojimą, būtina analizuoti
mėsos ir atskirų jos rūšių vartojimo pokyčius ir nustatyti svarbiausius jiems
įtakos turinčius veiksnius.
Tyrimo tikslas. Išanalizavus mėsos vartojimo pokyčius ir nustačius jiems įtakos
turinčius veiksnius, įvertinti mėsos vartojimo ir pagrindinių ekonominių,
socialinių ir demografinių veiksnių priklausomybę Lietuvoje.
Tyrimas sudarytas iš 3 pagrindinių dalių. Pirmojoje pateikta mokslinių
tyrimų, kuriuose nagrinėjami mėsos vartojimo pokyčiai įvairiose šalyse ir
nustatomi juos sąlygojantys veiksniai, analizė. Antrojoje - išnagrinėti mėsos
vartojimo pokyčiai Lietuvoje 1994-2011 m. ir nustatytos juos nulėmusios
pagrindinės priežastys, o trečiojoje - įvertintas ryšių tarp mėsos vartojimo
ir pagrindinių ekonominių, socialinių ir demografinių veiksnių stiprumas
Lietuvoje per 1994-2010 m. laikotarpį.
Tyrimo metodika. Vadovaujantis mokslinių tyrimų, kuriuose nagrinėjami mėsos vartojimo
pokyčiai įvairiose šalyse ir nustatomi šiems pokyčiams įtaką darantys
veiksniai, rezultatais, atlikta vykdytų tyrimų ir mokslinės literatūros
analizė. Nagrinėjant mėsos vartojimo pokyčius Lietuvoje 1994-2011 m. ir
nustatant juos nulėmusias pagrindines priežastis, taikyta Lietuvos statistikos
departamento ir FAOSTAT statistinių duomenų analizė ir sisteminimas. Siekiant
įvertinti ryšių tarp mėsos vartojimo ir pagrindinių ekonominių, socialinių ir
demografinių veiksnių stiprumą Lietuvoje 1994-2010 m., naudota statistinė
koreliacinė analizė. Visų veiksnių reikšmės nustatytos vadovaujantis Europos
Sąjungos statistikos tarnybos (EUROSTAT), Pasaulio banko, Lietuvos statistikos
departamento duomenų bazių informacija ir Lietuvos sveikatos mokslų
universiteto Suaugusių Lietuvos žmonių gyvensenos tyrimo (2010 m.) duomenimis.
Tyrimo rezultatai
Tyrimai, kuriuose nagrinėjami mėsos vartojimo pokyčiai
ir nustatomi jiems įtakos turintys veiksniai. Pagal ekonomikos teoriją, pagrindiniai veiksniai, turintys įtakos
maisto produktų vartojimui, yra pajamos ir kainos. Augant pajamoms, daugiau
pinigų bus išleidžiama maisto produktų pirkimui. Kylant tam tikro maisto
produkto kainai, kitiems veiksniams nekintant, šio produkto vartojimas
greičiausiai sumažės. Tyrimuose, kuriuose nagrinėjami mėsos vartojimo pokyčiai
ir nustatomi šiems pokyčiams įtaką darantys veiksniai, pajamos ir kainos
analizuojamos kaip pagrindiniai veiksniai, nulemiantys mėsos paklausą. Nors
šie veiksniai yra labai svarbūs, tačiau tik pagal juos vertinti mėsos paklausą
nėra tikslu. Taigi mėsos vartojimą sąlygojančių veiksnių visuma papildoma
socialiniais-ekonominiais ir demografiniais veiksniais (pvz., amžius, lytis,
išsimokslinimas, socialinis sluoksnis ir kt.). Įvertinti visų paminėtų veiksnių
įtaką mėsos vartojimui yra neįmanoma, todėl tyrimuose pasirinkti tik tam tikri
ir vertinama jų įtaka mėsos arba atskirų jos rūšių vartojimui. Labai svarbūs
yra ir vartotojų mėsos pirkimo elgsenai įtakos turintys veiksniai (pvz.,
skonis, kokybė, saugumas, patogumas, poveikis sveikatai, aplinkai, gyvūnų
gerovė ir kt.).
Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) tyrime
„Namų ūkių vartojimas: tendencijos, poveikis aplinkai ir politiniai
sprendimai" (OECD, 2001) nagrinėjamos maisto vartojimo struktūros
Austrijoje, Lenkijoje, Švedijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV)
1970-1998 m., apibrėžiami šioms struktūroms įtakos turintys ekonominiai, demografiniai,
socialiniai ir kultūriniai veiksniai. Mėsos vartojimas vienam gyventojui per
metus didėjo visose šalyse, išskyrus Lenkiją, kurioje dėl subsidijų
vartotojams panaikinimo ir reformos gamybos sektoriuje XX a. 9 dešimtmečio
pabaigoje pasikeitė mėsos gamyba ir pakilo mažmeninės kainos. Jautienos
vartojimas mažėjo, o kiaulienos ir paukštienos - išaugo. Vartotojų
susirūpinimas sveikata ir mityba bei paklausa patogumui buvo svarbiausi
veiksniai, skatinę paukštienos, o taip pat įvairių rūšių mėsos skerdienos
dalių, iš kurių paruošti patiekalus užtrunka mažiau laiko, paklausą.
M. M. Haley (2001) analizavo mėsos vartojimo pokyčius JAV 1970-2000 m.,
kur mėsos vartojimas vienam gyventojui per metus JAV didėjo. Jautienos
vartojimas mažėjo, o paukštienos - didėjo. Pagrindiniai veiksniai, nulėmę šiuos
pokyčius - kainos (paukštienos kainos žemesnės), pasikeitę vartotojų
prioritetai (paukštienos vartojimas palankesnis sveikatai) ir galimybės turėti
daugiau laisvo laiko (paukštiena greičiau paruošiama).
M. H. Gossard ir R. York (2003) atliko tyrimą, kuriame, pasinaudodami
duomenimis apie 1994-1996 m. gyventojų suvartotus maisto produktus JAV,
nustatė, kad: vyrai, palyginti su moterimis, daugiau suvartoja mėsos, ypač
jautienos; labiau išsilavinę, vyresni ir aukštesnio socialinio statuso
gyventojai mėsos valgo mažiau; pajamos neturi įtakos mėsos suvartojimui,
išskyrus jautieną (kuo pajamos didesnės, tuo daugiau jos suvartojama).
M. McCarthy ir kt. (2003) tyrė kiaulienos ir paukštienos vartojimui
įtakos turinčius veiksnius Airijoje. Per 1980-2000 m. laikotarpį paukštienos
vartojimas šalyje padidėjo 2 kartus iki 30 kg vienam gyventojui. Šį augimą
galėjo nulemti vartotojų suvokimas, kad paukštiena yra tinkamesnė ir palankesnė
sveikatai mėsos rūšis nei raudonoji mėsa, o taip pat mažos šios rūšies mėsos
mažmeninės kainos ir greitas paruošimas. Kiauliena išliko labiausiai vartojama
mėsos rūšis Airijoje - jos vartojimas sudarė apie 38 kg vienam gyventojui per
metus. Vartotojų apklausos rezultatai parodė, kad, lyginant paukštieną ir
kiaulieną, vartotojų nuomone, paukštiena yra skanesnė, tinkamesnė ir
palankesnė sveikatai bei pigesnė, o kiauliena - saugesnė. Vartotojų požiūriai į
paukštieną ir kiaulieną turėjo įtakos ketinimui vartoti šių rūšių mėsą.
Paukštienos atveju svarbiausi vartotojų požiūrio veiksniai - poveikis
sveikatai, valgymo malonumas, saugumas ir kaina, mažiau svarbūs - poveikis
aplinkai ir gyvūnų gerovė. Kiaulienos atveju svarbiausi vartotojų požiūrio
veiksniai - poveikis sveikatai, valgymo malonumas, saugumas ir gyvūnų gerovė,
mažiau svarbūs - poveikis aplinkai ir kaina.
L. Kubičkova ir V. Šerhantova (2005) analizavo mėsos ir jos produktų
vartojimo pokyčius Čekijoje 1989-2003 m. Per šį laikotarpį mėsos ir jos
produktų vartojimas šioje šalyje ženkliai pasikeitė. Tam įtakos turėjo kainos
ir veiksniai, nesusiję su kainomis. Antrinių duomenų analizė parodė, kad
jautienos vartojimas mažėjo, o paukštienos - didėjo. Pagrindinis veiksnys,
nulėmęs šiuos pokyčius - vartotojų gyvenimo būdo pasikeitimas, siekiant
sveikiau maitintis. Apibendrinus vartotojų apklausos rezultatus patvirtinta,
kad mėsos vartojimo pokyčius nulėmė vartotojų polinkis į sveiką gyvenimo būdą.
Europos teminio centro darnaus vartojimo ir gamybos klausimais
(ETC/SCP) tyrime „Pažanga, siekiant darnaus vartojimo ir gamybos Europoje"
(ETC/SCP,
2011), kaip vienas iš
darnaus maisto vartojimo rodiklių, analizuojamas atskirų mėsos rūšių vartojimo
vienam gyventojui per metus kitimas senosiose ES-15 šalyse 19922009 m. ir naujosiose ES-12 šalyse 2003-2009 m. Per 1992-2009 m. laikotarpį
ES-15 šalyse mėsos vartojimas vienam gyventojui per metus išliko santykinai
stabilus. Paskutiniaisiais metais nežymiai išaugo paukštienos ir jautienos
vartojimas. Mėsos paklausa išliko santykinai stabili, nežiūrint į tai, kad
pajamos per šį laikotarpį nuolat augo, t. y. mėsos vartojimas nepriklausė nuo
ekonominio augimo. 2009 m., palyginti su 2003 m., ES-12 šalyse jautienos
vartojimas (2003 m. sudaręs mažiau kaip pusę ES-15 šalių suvartojimo, t. y. 9
kg), dar sumažėjo 50 proc. ES-12 šalių gyventojai per metus vidutiniškai
suvalgė tik vieną ketvirtadalį jautienos kiekio, kurį suvalgė ES-15 šalių
gyventojai. Ši kryptis greičiausiai buvo susijusi ne su didesniu sąmoningumu
dėl raudonosios mėsos vartojimo neigiamo poveikio sveikatai arba aplinkai, o su
aukštomis jautienos kainomis. Kiaulienos ir paukštienos vartojimas ES-12 šalyse
išliko stabilus ir buvo beveik to paties lygio, kaip ir ES-15 šalyse.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą